Spolupráce se Zakarpatskou Ukrajinou

Dnes senátoři z Vysočiny přivítali v Českém Senátu delegaci v čele s předsedou Zakarpatské rady Ukrajiny Volodymyrem Čubirkem.
 
Pan předseda mi byl velmi sympatický, neboť je to vystudovaný ekonom, právník a navíc s podnikatelsko-manažerskými zkušenostmi ze soukromých firem, kde působil v marketingu a jako ředitel.
 
Vysočina spolupracuje v Užhorodě již od roku 2015, kdy tam byla za účasti hejtmana Běhounka otevřena katedra bohemistiky. Byla navázána i spolupráce mezi sborem dobrovolných hasičů Vysočiny a Zakarpatí.
 
Kromě aktuálních informací o dění na Ukrajině jsem přivítal hlavně přístup, který k naší pomoci zaujali. Rádi by obchodovali a posilovali ekonomickou spolupráci, protože to jim následně také pomůže financovat svoji obranu proti agresorovi. 20% obilí Ukrajina spotřebuje, 80% je schopna prodat, ale potřebuje pomoci s investicemi do logistiky a přepravy komodit, které jim nyní berou Rusové. Dle vyjádření předsedy Čubirka by se ČR investice obchodně vrátila během půl roku. Potřebují koleje, nákladní terminál a koridor pro transport zemědělských plodin. Byly by následně schopni obchodovat i svoje zdroje ropy a zemního plynu.
 
Líbí se mi přístup ne „potřebujeme, dejte“, ale pomozte nám si vydělat. Ale jsou rádi i za vyřazené sanitky, autobusy atp.
 
Odhodlání Ukrajinců vybojovat si svobodu je stále očividná.
Trochu mě překvapilo, že začínají uvažovat o tom, naučit se žít a pracovat stylem „Izrael“, tedy za stálé hrozby létajících raket nad hlavou. Snad se to nenaplní a vojenské operace ustanou.
Kolektiv Autorů

Zpracovává zápisy a připomíná některé zmínky v médiích o nás nebo Jindřichově Hradci.

Zpracovává zápisy a připomíná některé zmínky v médiích o nás nebo Jindřichově Hradci.

Komentáře

Přidat komentář