Město, které vede rozumný člověk

Je jedno město, které vede rozumný člověk. Ten si spolu s ostatními kolegy sedl a zamyslel se nad tím, co město nejvíce trápí a také, co je jeho největší výhodou oproti ostatním městům v regionu. Co jsou jeho tzv. konkurenční výhody, o které by mohl opřít jeho rozvoj a prosperitu.

Dali dohromady čísla, odborníky se zkušenostmi, připravili plán, přednesli ho občanům, a s těmi si také odsouhlasili, že to zkusí.

A povedlo se!

Dnes jsou soběstační energeticky, jedou na vlně budoucích trendů, výrazně si vylepšili rozpočet, vytvořili stovky pracovních míst s velkou přidanou hodnotou a stali se vzorem pro ostatní města.

Ne, nejedná se o Jindřichův Hradec, ale o město ne moc vzdálené od nás. Jde o rakouský Gussing. Udělejte si večer čas a podívejte se na tento dokument ČT, stojí to za to.

Město svým okolím podobné J. Hradci, které by mohlo být tomu našemu inspirací, jak dělat rozvoj a vytvářet pro své občany budoucnost s prosperitou. Stačí mít trochu strategické myšlení a postupovat správně.

Mít správný odhad budoucích trendů, mít vizi založenou na hlavních devizách města, mít plán a jak ho krok za krokem naplnit, a mít partu lidí, kteří budou chtít pro budoucnost města a svých dětí něco udělat. Partu lidí, kteří jsou skutečnými zástupci občanů, protože s nimi komunikují a vše dělají v souladu s jejich potřebami. V neposlední řadě mít vazby a dobré vztahy s vyššími celky, jako je například vedení kraje, protože tam se k vám mohou buď otočit zády, nebo nabídnout pomocnou ruku.

Naše město má také svoje přednosti a devizy, které může „prodávat“ a ze kterých může dobře žít, protože to žádné jiné město tak dobře nabídnout nemůže. Má své jedinečnosti, díky kterým lze přivádět lidi do města, a při troše snahy se pro tyto lidi může J. Hradec stávat prvním či druhým domovem.

V Gussingu to postavili na zpracování dřeva, kterého měli v majetku města dostatek, na touze po energetické soběstačnosti a na moderní výrobě s co nejmenším zatížením pro životní prostředí.

Co jsou ty naše devizy? A jak by mohla vypadat naše prosperita?

Zkuste se zamyslet a pak to porovnat s několika články, které jsem na toto téma před časem napsal ( https://www.hradecsrdcemarozumem.cz/stitky/mesto/ ).

Dnes, když to čtu, a se současnými zkušenostmi ze zastupitelstva, bych je jen podtrhl a maximálně přidal další věci, které to jen rozvíjí. Například J. Hradec jako centrum evropského, nebo možná i světového, balónového létání, callcentrum a zákaznická podpora pro národní i nadnárodní společnosti, IT podpora a vývojářské centrum pro firemní systémy, díky novému Tyršáku magnet na sportovně společenské akce v okruhu 50 km a město sportovních akademií, které umí dát zázemí budoucím Olympionikům. Město s největšími farmářskými a řemeslnými trhy, odkud si chataři a chalupáři z Prahy plní své ledničky. Našli bychom toho určitě nespočet.

 

Jarda Chalupský

46 let, podnikatel, ekonom, odborník na strategické řízení, zavádění změny a řízení kvality, nestraník, Jindřichův Hradec IV + člen Výboru pro rozvoj města

V Jindřichově Hradci jsem se narodil, vystudoval Gymnázium V.Nováka, následně pak hradeckou Fakultu Managementu, kde jsem tři roky vyučoval jako odborný asistent. Následně jsem pracoval v nadnárodní korporaci v Praze a na ústředí ve Spojených státech. Nyní podnikám v Jindřichově Hradci, Pelhřimově a Praze s 15ti letou zkušeností v maloobchodu. Zároveň pomáhám jako specializovaný konzultant na strategické řízení, projektového zavádění změny a řízení kvality. Jsem ženatý, mám 2 děti. V životě jsou mi blízké citáty: "Vezmi osud do svých rukou, než to za tebe udělá někdo jiný!", "Žij a nech žít", "Co se nelíbí tobě, nedělej jiným!" Mám rád všechny druhy sportu. V mládí jsem závodně jezdil na kole, nyní mne baví běh a procházky městem. Rád naslouchám lidem, kteří něco umí a něco v životě dokázali.

Baví mne inspirovat se nejlepšími zkušenostmi ze světa a zavádět je do podnikání. chalupsky.cz, facebook: chalupsky.cz

Komentáře

Přidat komentář