Jak jsme jim to zbaštili i s navijákem! Nebo to byl obchod?

Oficiální příběh o rozpočtu na 2020 jste již viděli. Třeba zde:

 

V rámci silvestrovské taškařice vám odhalíme i ten příběh druhý. Příběh z druhé strany, ze zákulisí.

Minulý rok jsme  jako opoziční nováčci i na poslední chvíli ještě prudili a snažili se trochu kočírovat alespoň něco.

Možná proto si na nás letos vládnoucí koalice ČSSD+ANO+SNK+ODS+Patrioti+PirátkaNepirátka připravili majstrštyk, kterým budou moci ukrojit další kus z rezervy 383 milionů Kč.

Začalo to neověřenými informacemi, že to v koalici skřípe, že se nemohou mezi sebou domluvit a že jsou představy o rozpočtu protichůdné.

To bylo uvěřitelné, protože slepenec „všechny politické dresy proti HSR+S a dvěma nezávislým“ nemůže ve své podstatě kompaktně fungovat.

Tedy pokud je nespojuje nějaký jiný silnější magnet.

Navíc si rada nechala hned na počátku volebního období schválit, že do půlmilionu korun si mohou dělat v rámci rozpočtu, co chtějí, aby je ostatní zastupitelé zbytečně s přesouváním peněz z jedné kapitoly do druhé nezdržovali.

Větší lákavá návnada přišla v podobě neveřejného projednávání návrhu rozpočtu zastupiteli, kde se chopil otěží koaliční Jakub Rytíř z ANO a začal z plánovaných investic škrtat jednu položku za druhou směrem k vyrovnanému rozpočtu, až pan starosta začal lapat po dechu a jednání přerušil s tím, že ten úřad k fungování nějaké peníze potřebuje a těžko bude fungovat zcela bez investic.

Nám se to líbilo, neboť jsme odhadovali, že je v provozních výdajích města schováno cca 15mil Kč navíc jako „volební polštář“. Také jsme pochybovali o několika investicích, které nám opět budou dělat každý rok pravidelně těžkou hlavu.

Jakub Rytíř z rozpočtu vyndal tolik položek, a požadoval o nich hlasovat na zastupitelstvu zvlášť, že jsme si už jako opozice vůbec netroufli něco dalšího požadovat. Sami jsme začali mít obavu o schopnost města fungovat.

Nevěřícně jsme na to koukali a museli se smát, protože opozici v koalici jsme ještě neviděli! Úplně nám to vyrazilo opoziční bičík z ruky 🙂

Na celé šarádě se nám ale přeci jen něco nezdálo, proto jsme přišli s návrhem, že bychom měli bedlivě sledovat příjmy ze státního rozpočtu a pokud začnou klesat, měli bychom adekvátně reagovat snižováním provozních nákladů aparátu, sledovat vývoj projektů, ale hlavně se zavázat, že budeme hospodařit tak, aby nakonec ta současná železná rezerva 385 mil Kč zůstala. To by neměl být problém, protože se všichni dušovali, jak se to sice celé sestavuje jako rozpočet s dluhem, ale na konci roku to bude určitě na nulu nebo ještě do plusu!

 

Jinými slovy… Fajn, domluvte se mezi sebou ve vedení města, co chcete vyškrtat a jak moc bude rozpočet dluhový, my vám do toho nebudeme až tolik kecat, je to ostatně vaše odpovědnost vůči občanům, my chceme jen tuto pojistku, že hospodaření bude v nějakých mantinelech a nehrábne se zase hlouběji do prasátka, aby bylo možné pak financovat projekty, které se začínají krok za krokem připravovat. Připravovat tak, jak by to mělo být. Ne hurá akce bez čísel a kvantifikovaného přínosu.

Jakubovi se ten návrh líbil a nabídl aktivní podporu, protože také nechce dělat Ježíška a rozdávat na všechny strany plnými hrstmi. U ekonomicky více uvažujících pravicovějších stran jako ODS či Patrioti jsme to předpokládali trochu automaticky, že nebudou chtít hospodařit s dluhy.

Dokonce i finanční výbor pod vedením bývalé finanční místostarostky za ČSSD doporučoval co nejvíce mandatorních výdajů (= dlouholetých žroutů v peněžence) vyškrtnout z rozpočtu.

Přišel den D…

V zastupitelstvu jsme čekali marathon diskusí a argumentů ke všem bodům, které Jakub Rytíř nechal vyndat a hlasovat o nich jednotlivě. Dokonce i my jako opozice jsme byli připraveni některé body panu starostovi vrátit zpět, protože jsme je považovali za užitečné (např. chodník v Radouňce z hlediska bezpečnosti atp.). Celkově se očekávalo, že výsledný schválený rozpočet bude hodně ořezaný.

V morku kostí však stále něco hlodalo.

Proto jsme hned začali se zmíněným doplňujícím protinávrhem, který by občanům dával pojistku toho, že se nepodřízne ta současná finanční rezerva 385 mil.Kč.

Mělo to být první hlasování v daném bodě o rozpočtu, abychom měli jistotu a pak mohli i případně podpořit rozumné investice viz ty chodníky atd.

Chtěli jsme být konstruktivní a ne cupovat rozpočet za každou cenu.

A tady hned přišlo první překvapení…

Protinávrh nesl pan starosta s nelibostí (viz video, co si o něm myslí 🙂

 

Vzápětí však přišla ještě studenější sprcha pro důvěru mezi zastupiteli, kdy Jakub Rytíř v tento zjitřený okamžik, který mohl být zvratem v celé podobě výsledného rozpočtu přicupital za starostou, aby ho ujistil, že „Chalupského návrh za HSR+S neprojde“. Opět si neuvědomili, že vše snímají mikrofony a jde to do éteru. Včetně zákulisních dohod a ujednání, která mají být občanům a nevyvoleným zastupitelům skryty.

 

Koaliční vládnoucí zastupitelé tak smetli nějaké šetrnější hospodaření ze stolu.

Každý kdo se zdržel (žlutá barva) či byl přímo proti (červená barva), se nechtěl přihlásit k tomu, abychom si zachovali rezervu pro horší časy a klíčové investice v budoucnu.

 

Ostatní body už šly jako na drátkách. Všechny body se vrátily zpět a většina byla prohlasována.

Tak rychle a snadno odhlasovaný rozpočet pan starosta neměl snad ani v době absolutní oranžové nadvlády nad městem.

Bojovnost ANO za vyrovnanější rozpočet byla ta tam. Klub hlasoval jednotně. Ale úplně naopak, než původně deklaroval!

Může se stát, věci se mění. Co je ale nepochopitelné je to, že když se změní stanovisko, ať už z jakýchkoli důvodů, proč se to nedá vědět kolegům?!

Stačilo zvednout telefon a říct, že věci prostě z nějakého důvodu neplatí a že došlo ke změně názoru.

Takto tedy zůstává z jednání o rozpočtu velký otazník, zda to celé byla mistrně sehraná komedie celé koalice, kterou jsme jako nováčci od letitých politických matadorů a kejklířů zbaštili i s navijákem, nebo zda to bylo myšleno upřímně a ke zvratu došlo až těsně před zastupitelstvem, protože se obrat o 180 stupňů povedlo za něco vyměnit, za něco zobchodovat?!

Následující měsíce možná pravdu odhalí.

Tagy:
Jarda Chalupský

46 let, podnikatel, ekonom, odborník na strategické řízení, zavádění změny a řízení kvality, nestraník, Jindřichův Hradec IV + člen Výboru pro rozvoj města

V Jindřichově Hradci jsem se narodil, vystudoval Gymnázium V.Nováka, následně pak hradeckou Fakultu Managementu, kde jsem tři roky vyučoval jako odborný asistent. Následně jsem pracoval v nadnárodní korporaci v Praze a na ústředí ve Spojených státech. Nyní podnikám v Jindřichově Hradci, Pelhřimově a Praze s 15ti letou zkušeností v maloobchodu. Zároveň pomáhám jako specializovaný konzultant na strategické řízení, projektového zavádění změny a řízení kvality. Jsem ženatý, mám 2 děti. V životě jsou mi blízké citáty: "Vezmi osud do svých rukou, než to za tebe udělá někdo jiný!", "Žij a nech žít", "Co se nelíbí tobě, nedělej jiným!" Mám rád všechny druhy sportu. V mládí jsem závodně jezdil na kole, nyní mne baví běh a procházky městem. Rád naslouchám lidem, kteří něco umí a něco v životě dokázali.

Baví mne inspirovat se nejlepšími zkušenostmi ze světa a zavádět je do podnikání. chalupsky.cz, facebook: chalupsky.cz