Sídliště versus Frank, MHD s podivnými zápletkami, pijavice rozhledna, politická reklama už ne zdarma ale za peníze a další témata.

Včerejší rada města měla po delší době opět na programu projednání pár zapeklitých bodů.

Reklama na volby bude nově za peníze ne zdarma.

Na úvod radní formálně odhlasovali žádosti politických stran o umístění volební reklamy na veřejném prostranství města, zejména na náměstí atp. Zatímco pro minulé volby si to rada města pod vedením ing. Mrvky a Komínka odhlasovala zdarma bez příjmů do městské pokladny, letos se to politickým stranám zpoplatnilo. Proč by měla městská kasa přicházet o peníze, které se čím dál více hodí. V případě uskupení Hradec Srdcem a Rozumem získá město kolem dvaceti až třiceti tisíc korun. Už minulé volby do Senátu, byť to bylo zdarma, jsme zaplatili za transparent v Panské ulici do nadačního fondu města 8.000 Kč. Co se s těmi penězi pak ve fondu děje, kdo o nich rozhoduje a že se  dávají přátelům, když to rada města v jiném složení odmítne udělat z městského rozpočtu, je už příběh jiný. Stačí se podívat na složení osazenstva, které rozhoduje o penězích nadačního fondu (Nadační fond rozvoje města Jindřichův Hradec – Město Jindřichův Hradec (jh.cz)). Peníze šly např. opět majitelům kulturáku Jitka. Jako za kritizovaného předchůdce Mrvky. Ten to sice dával z rozpočtu města bratru spolustraníka a nebylo to 100tis Kč jako nyní, ale celých 200tis Kč ročně, nicméně vždy jsme si mysleli, že nadační peníze by měly být pro potřebné a prospěšné jako nástroj, kdy kvůli složitosti aparátu nelze pomoci jinak. Mysleli jsme si, že v nadačním fondu jsou peníze, abychom mohli sáhnout a pomáhat. Ne přilepšovat výdělečným komerčním aktivitám jen tak „šup tam s tím z této kapsy“ , když to rada neschválila z rozpočtu.

Čtvrtmiliardový byznys v MHD má podivné záplatky.

V neprůhlednou a nepochopitelnou pohádku se začíná proměňovat původně docela jasný a jednoduchý příběh o potřebě změnit poskytovatele MHD ve městě. Majitel původní flotily žlutomodrých autobusů přišel s tím, že máme moc tvrdou smlouvu, která nepočítala se skokovým jednorázovým navýšením mezd řidičů z pera vlády socdem premiera Sobotky, že prodělává a další roky to neunese. Navrhovali jsme udělat dodatek s vykompenzováním tohoto nefér jednostranného zásahu třetí strany, ale to prý nešlo, muselo se znovu uspořádat výběrové řízení a to dle EU formátu. Za vyvázání dopravce ze smlouvy značně orodoval jeho kamarád a jeden místní šéf, jak o sobě říká, s dlouholetým vlivem na tradiční zastupitele. Měla to být formalita, stávající dopravce se měl opět automaticky přihlásit a soutěžit pozměněné podmínky, které by ho už nelikvidovaly. Zdálo se to jako gentlemanská dohoda, právní analýzy říkaly, že to bude nejlepší a legitimní postup. Na přípravu nového zadávacího řízení si nový místostarosta pro dopravu vzal ještě externí poradenskou firmu za necelých 200tis korun odměny. A ehjle, původní dopravce nejen že se formálně automaticky nepřihlásil a vyhrál nějaký méně známý dopravce z Č.Budějovic, ale on náš postup ještě „zažaloval“ k orgánům pro dohled nad hospodářskou soutěží. Mezi tím se prý již začalo připravovat nové zázemí pro autobusy tzn garážování a opravy v dílnách na Jiráskově předměstí v soukromé firmě, protože nový dopravce nemá nádraží. UOHS jednu asi z pěti námitek uznal, podali jsme proti tomu rozklad, ale aktuálně nás čeká nové výběrové řízení na nového dopravce. V tento okamžik již podle nových EU pravidel vyžadujících ve flotile podle požadavků EU také výrazně dražší elektroautobusy nebo vozidla v souladu s evropskou uhlíkovou mánií. Do výběru nového dopravce bude jezdit za původních smluvních podmínek ten stávající s žlutomodrými autobusy. Podivné zápletky bez vysvětlení, proč se to či ono tak děje, jaký je za tím důvod a zájem… A to se bavíme o cca 260 milionovém kontraktu z městské kasy na 10 let.

Rozhledna, to je černá díra do peněženky města.

Dalším horkým bramborem z minulé doby v duchu nových proklamací starých harcovníků „Nezávislí pro Hradec – práce místo slibů“ je oprava rozhledny na Rýdově kopci. To bývalý starosta a především místostarosta Komínek dnes v novém „nezávislém“ politickém triku (po Změně 2020 už asi třetím) odpracovali opravdu dobře. Místo původního rozpočtu do 4 milionů stála rozhledna díky možnosti využít dotaci milionů čtrnáct a půl. Rozhledna má vady, teče do ní, je v reklamačním řízení. Aby se nedostala do zcela havarijního stavu, museli radní po delší diskusi o všech pro a  proti rozhodnout o návrhu zakázky na opravu rozhledny s předpokládanou hodnotou 3,3 milionu Kč bez DPH. Je to opakovaný návrh, protože do prvního výběrového řízení se z důvodu pětileté záruční doby na opravu nikdo nepřihlásil. Tak takhle pracují ti, které lid volá do služby, protože mají městu ještě co dát. Za nás tak akorát pořádné žrouty do městské kasy a bolehlav pro soudné zastupitele. Tu rozhlednu si měli dát na nová politická trička jako symbol jejich práce pro lidi.

Milionové opravy a údržba dřevěných částí jistě nejsou poslední. Proto se nám v rámci hledání řešení zdají nejpřijatelnější dvě varianty:

  1. Rozhlednu prodat nebo spíš „za korunu“ pronajmout, aby ji byl schopen opravovat a udržovat odsouhlaseným způsobem soukromník, který si lépe a laciněji poradí, může rozhlednu „přetavit“ na podnikatelský záměr a poskytovat tam placené služby kolemjdoucím, kolemjedoucím atp., které by mu na vše dostatečně vydělaly.
  1. Pokud by to z hlediska autorských práv šlo, upravit rozhlednu na několik jeřábem sundatelných modulů, které lze pak pravidelně údržbovat někde v hale. Nechat skelet, ten oplechovat, aby se nemusel pravidelně natírat a zbylé dřevěné žebrování a prvky udělat jako demontovatelné moduly na šrouby. Je lacinější během půl dne vše odpentlit a odvézt k udržbě, než na mnoho týdnů stavět lešení a provádět výškové práce.

Nová páteřní silnice na Vajgaře snad již bude.

Konečně také proběhne oprava páteřní komunikace na sídlišti Vajgar, která již mohla být hotová, jelikož byla původně vysoutěžena firma, která měla během pár dnů nastoupit na zakázku, ale to by jí nesměl opět bývalý starosta Mrvka se svou původní partou takticky zaříznout, když zjistil, že kvůli absenci nemá koalice většinu a spoléhá se na rozum všech 27 zastupitelů, ze kterých neměl být problém pro tuto prospěšnou věc získat 14 hlasů. Ukázat svou momentální převahu bylo však silnější nutkání vojevůdce 🙂 Nebo si jen zvedači rukou špatně vysvětlili vystoupení ing. Mrvky a zvedly ruku podle něj 🙂

Sídliště u nádraží versus Frank

K nejdelší diskusi patřilo stanovisko pana Franka, jakožto majitele velmi diskutovaného objektu bývalé školky na sídlišti u nádraží, proti kterému se píší petice a vznikají občanská sdružení z nejrůznějších obav.

Kromě nejistoty, kdo by tam mohl bydlet, patří k nejzásadnějším argumentům zahuštění sídliště dalšími lidmi a hlavně vozidly, se kterými původní koncept sídliště nepočítal. Tento argument nám jistý smysl dává a nebylo by dobré ho podcenit, protože může následně v dané lokalitě způsobit jak stávajícím, tak nově příchozím obyvatelům, horší komfort bydlení. Je potřeba vzít v úvahu i fakt, že opodál je další objekt bývalé pojišťovny, který se částečně na bydlení také přestavuje, tam se také zvýší počet lidí a pohyb díky tomu, že tam mají být lékaři, zubní ordinace atp.

Pan Frank ve své žádosti navrhl možnost směny nemovitostí, přičemž by měl zájem o městské pozemky určené územním plánem k bytové výstavbě v místní části Radouňka Kopeček o výměře 34.220 m2. Pan Frank také uvedl, že na své nemovitosti na sídlišti nechal zpracovat  znalecký posudek, kterým byla stanovena cena nabízených nemovitostí  nákladovou a porovnávací metodou na částku 72.870.000 Kč. Pan Frank nabízí městu J. Hradec areál bývalé školky za sníženou kupní cenu 59.900.000 Kč a za pozemky města J. Hradec na Radouňce nabízí 590 Kč/m2. To by znamenalo dát za školku panu Frankovi tři a půl hektaru pozemků na Radouňce a ještě doplatit 39.710.200 Kč.

Pro zastupitele pečujícími o veřejné peníze je to dost silná káva a může ji polknout jen silný populista, který se chce mermomocí zavděčit jedněm na úkor druhých občanů.

Uvidíme, co k tomu řeknou ostatní zastupitelé, zejména takový ing. Komínek, který většinu investorů nyní zastupuje a platí si ho za výsledky.

Nicméně, postoj našich zastupitelů za HSR byl takový, že by se nebáli panu Frankovi prodat či směnit za objekt školky jiné pozemky,  protože jestli je někdo schopen tam vybudovat parcely a nabídnout je občanům ke koupi na bydlení, tak je to on. V tomto je šikovný a bude určitě efektivnější a rychlejší než město, které nemá tak volné ruce. V tomto ohledu jsou developerské aktivity pana Franka prospěšné. A nevadí nám, že se pak parcely prodávají za vyššé tržní cenu, protože nepřilákají sociální případy, které má pak město na krku nýbrž bonitní klientelu, která má naopak potenciál městu pomáhat v rozvoji, dávat lidem práci ve svých firmách atd.

Obchodní nabídka k jednání za nás by byla směna pozemku na sídlišti u nádraží za pozemky v Radouňce bez doplatku nebo do 5 mil Kč doplatku. Nebo jen odkup objektu bývalé školky s pozemkem za 25 mil Kč.

Neumíme si představit, jak tam v této atmosféře bude vůbec někdo chtít něco stavět, natož pak bydlet. Co je v dané lokalitě bezpečně vybudováno už teď, je nepřátelské prostředí. S odkazem na potíž toho zahuštění, tam pak těžko bude nějaká další bytová zástavba vznikat, nebo bude tak finančně neekonomická, že se pro to rozumný zastupitel bude bát zvednout ruku.

Odkup ožehavého objektu by ale zároveň řešil hladké schválení územního plánu, kde právě jsou připomínky občanského sdružení obyvatel u nádraží zahrnuty a je potřeba je dobře zvážit.

Bodů k projednání měla rada přes 40. Většinou technické. Problémové jsou zřetelně ty, kde se musí něco „uklízet“ nebo napravovat po předchozím vedení.

Tagy:
Kolektiv Autorů

Zpracovává zápisy a připomíná některé zmínky v médiích o nás nebo Jindřichově Hradci.

Zpracovává zápisy a připomíná některé zmínky v médiích o nás nebo Jindřichově Hradci.

Komentáře

Přidat komentář