Kdo půjde do voleb o vedení města? A na jakých kandidátkách? Zkusíme si zavěštit z křišťálové koule.

Když jsme jen volili jako občané své zástupce, nebylo to nad volební plachtou všech stran vůbec jednoduché. Komu dát hlas a důvěru? Spousta osobností, jakési programy či priority. Mnoho slov „podpoříme“, aniž by kdo věděl, co se za tím konkrétně skrývá a do kdy by ty sliby jako měly být splněné.

Mediálně napumpované obrazy hrdinů zejména za peníze občanů z rozpočtu proudících do místních televizí, rádií, zpravodajů, spřáteleného tisku atd. Což bude jistě sílit hlavně v následujících měsících, kdy budou starostové a místostarostové na roztrhání, až z toho má občan dojem, že den má 25 hodin.

Měli jsme však možnost nahlédnout také do zákulisí, na druhou stranu „té hry“. Poznali jsme, kdo jak uvažuje, o co mu jde, jaké má skutečné priority, jak pracuje, co umí a v čem kdo naráží již na skleněný strop, byť bude snaha přesvědčovat, že mají městu ještě co dát. O rozporu mezi hesly na billboardech a skutečností ani nemluvě. To je pro člověka zvyklého na soulad mezi slovy a činy občas psychicky náročné. Nemluvě o důvodech kandidatury typu „co bych doma dělal s manželkou“, budeme-li hovořit slušně.

Ale pojďme k tomu věštění…

Bude hodně kandidátek. Určitě přes 10. Při 27 zastupitelích to znamená průměrně cca 2,7 mandátu, tj. zastupitele na jednu kandidátku. Jinými slovy, první dva až tři lidé na kandidátce mají velkou šanci být zastupiteli, ze kterých se pak dohaduje akční parta, které se říká rada města a tu fakticky vede a s úřadem pohybuje starosta a místostarostové. Ti jsou vybráni v rámci rady. Ti vedou jednání, domlouvají se na věcech, podepisují, konají, prosazují svou koaliční vizi.

Protože zvolen může být kdokoli, je tam ještě tajemník úřadu, který se vůli lidu propasírovanou přes zastupitele snaží uskutečnit v rámci zákonných mantinelů. On je odborník a drží vše v mezích zákona.

Protože jsme již před minulými volbami vzbudili rozruch, co že si to dovolujeme rozčeřit stojaté, poklidné, až někdy kalné vody místní tůně, a navíc jsme se ani nedovolili, dá se očekávat jakási odveta. Už minule zaznívala od některých varování, že by se pod některými, na které mají „hradečtí rádoby mocipáni“ páky, mohla zlomit židle, pokud budou kandidovat a zastupovat občany. A nedej Bože, kdyby to chtělo nabrat jiný směr a s jinými lidmi, než jsme zvyklí. Máme přeci ty staré dobré koleje s lidmi, se kterými se léta známe a vždy se nějak domluvíme.

Nešlo už jen o šlápnutí na kuří oko, ale pořádné šťouchnutí do ega, když se některé letité figury podařilo vymést z radnice. Ono v některých místních partajích jsou poměry takové, že když tam přijde nováček s hlavou plnou ideálů a morálních hodnot, také to nemusí vydržet, a když pozná zatuchlou realitu, prchá.

Bude tedy zajímavé sledovat, kdo bude mít letos žaludek na to, být na podobné kandidátce zákulisních figur a nechá se bačovat, protože díky vazbám a dlouhodobým vztahům vlastně ani nemůže jinak. Kdo bude mít žaludek na praktiky z dob minulých, jako jsou zastrašování, pomluvy, vykonstruované lži, které pak šíří slaboduší jedinci z vesnické hospody, když jim bača koupí pár panáků. 🙂 Dobré pro baču, špatné pro občany a město.

Ale realita v J. Hradci je ještě o poznání složitější. Nebo možná naopak jednodušší.

Je tady letitá parta osmi, deseti lidí, napříč stranickými tričky (někteří nemají problém jich i několik vystřídat, když se zrovna partaji nedaří), a ti vymysleli převratnou strategii, že nebudou spolu na jedné úderné kandidátce, ale že se rozprostřou na všechny kandidátky tak, aby tam byli jednička či dvojka a když se statisticky dostanou k mandátu a budou z nich zastupitelé, pak se zase všichni scuknou dohromady, vytvoří starou dobrou koalici, která bude mít většinu, a opět pojedeme ve starých kolejích. Už se přeci známe a víme, kdo co může od druhého čekat. Nikdo nás nepřehlasuje.

Ale zapomněli na jednu maličkost!

Ještě je tu volič! Občan Jindřichova Hradce, který zaplať pánbůh, může ještě svobodně a tajně volit. On může zcela roztrhat tyto zákulisní plány technologů moci. Dát šanci městu na nový nádech a na nové kvalifikované tváře, kterým by šlo o budoucnost, ne o parciální zájmy.

Volič určitě také správně vyhodnotí „fenomén doktor“, což je velký magnet na hlasy „protože pan doktor“, ale ruku na srdce, dobrý lékař vždy bude dělat medicínu, na tu dlouho studoval a je to obor, který si volíte jako poslání, nebude se zabývat řízením a vedením města, úředničinou. S tím je potřeba počítat. Maximálně bude ovlivňovat hlasování, kolik kam peněz půjde a aby nemocnice také něco dostala. Nemocnici ale každý zastupitel rád přilepší, protože je to první místo, kam směřujete, když se něco zlého přihodí.

A pak je tu ještě jedna nová věc! Už čtyři roky informujeme, říkáme věci, jak jsme je poznali zevnitř a budeme v tom pokračovat. Už bychom neměli tolik slýchat: „No to normální člověk neví! To kdyby člověk věděl, tak by volil úplně jinak! Jak se o takových věcech máme dozvědět?“

O starostu bude chtít bojovat asi opět Ing. Mrvka (ČSSD, Změna 2020, Nezávislí pro Hradec, nebo jak se nyní budou jmenovat), Mgr. Burian (SNK-ED alias ČSSD-2, nyní asi za Jihočeši 2012), Ing. Mlčák (Volba pro Město, Patrioti JH, nyní asi SNK-ED, nebo kdokoli nabídne jedničku a dá do toho peníze), Bc. Staněk (vždy ODS), Ing. Magda Blížilová (ANO, ale oslabeni asi o doktory, kteří by měli přejít k Patriotům JH a očekává se, že se vykroužkováním dostanou nahoru a opět do zastupitelstva). Ale překvapí možná i nové tváře a jedničky na dalších kandidátkách. Což by byla příjemná změna. Ne ta, které mají plná ústa staří harcovníci. 🙂

Vypadá to také, že je velký zájem z řad úředníků být zastupiteli. Tady to bude zajímavé sledovat. Zda dají přednost veřejné službě zastupovat občany a rozhodovat za ně, nebo pro ně pracovat. Zda opustí své místo na úřadu, protože si lze jen těžko představit, že úředník jako zastupitel bude hlasovat, co se má, nebo nemá dělat, a pak to ten samý úředník půjde, nebo nepůjde dělat. 🙂 Trochu zvláštní. Podle nás by si měl úředník vybrat. Buď chci město řídit, nebo pro něj pracovat.

Uvidíme, jak to všechno nakonec dopadne.

Letos to tedy bude o starých pořádcích versus nové tváře a nový nádech pro město, který by dal Jindřichovu Hradci šanci dostat se na nový level. Dělat to, co je potřeba pro většinu Hradečáků, ne co komu konkrétnímu zlepší životní komfort za veřejné peníze, nebo zhodnotí nemovitost.

My ještě kandidátku ladíme, abychom měli nezávislé a schopné lidi s kompetencí slíbené věci splnit, aby to fungovalo celkově i v rámci úřadu, aby to byl realizační tým. Ne jako dosud soubor zástupců stranických a osobních zájmů. Počkejme si tedy pár týdnů na konkrétní personální obsazení kandidátek, jestli jsme to trefili, nebo bude nějaké překvapení.

Kolektiv Autorů

Zpracovává zápisy a připomíná některé zmínky v médiích o nás nebo Jindřichově Hradci.

Zpracovává zápisy a připomíná některé zmínky v médiích o nás nebo Jindřichově Hradci.

Komentáře

Přidat komentář