Bývalá školka na sídlišti U Nádraží. Řešení?

Dlouhodobě ožehavé téma. Město by se mělo pokusit nalézt dobré řešení pro všechny zúčastněné: pro město, občany i investora. Stavět v nepřátelském prostředí neprospěje nikomu. Tento projekt je dle mého špatně odkomunikován, žrejmě již od počátku, byť třeba záměr nových bytů v této lokalitě mohl být správný a ve finále komfortní pro všechny. V nepřátelském prostředí pak může být problém i takový byt pronajmout či prodat.

Win – win – win varianta by mohla být následující. Rada města, potažmo zastupitelstvo, by mohla investorovi nabídnout směnu za požadované pozemky na Radouňce, X metrů za Y metrů, čistou, bez doplatků. Investor by získal 3,4ha stavebních pozemků, které po vybudování ZTV hravě prodá. O svůj zisk nepřijde, akorát ho udělá jinde. Občané ze sídliště získají klid a kontrolu (přes komunální volby a další nástroje) nad objektem bývalé školky. Město zase místo stavebních pozemků na okraji obce získá zajímavý pozemek uprostřed sídliště. Vede mě k této úvaze několik následujících důvodů.

1. Na stavebních pozemcích na Radouňce celkem nic moc nehrozí. Územní plán povoluje stavby k bydlení venkovského charakteru. Jen bonitnější člověk si takový pozemek koupí, aby si na něm postavil novostavbu. Ani následně ho nepronajme problémovým, to by ekonomicky nedávalo smysl. Místo teoreticky možných problémů získáme bonitnější klientelu a Hradečáci získají k dispozici hromadu nových parcel.
2. Pokud by mělo ZTV budovat a následně prodávat pozemky město, víme, jak tyto akce (ne)umí. Jednak je limitováno zákonem, tak zároveň dělá většinu výrazně déle, složitěji a hlavně dráž, než soukromý investor.
3. Město a občané získají zajímavý pozemek na sídlišti a čas. Bude moci projektově, podle studií a potřeb ho připravit tak, aby zde vzniklo něco, co zapadá do okolí, s čím jsou místní obyvatelé v souladu, co opravdu obec a čtvrť potřebuje. Třeba to budou byty, třeba se pozemek nakonec opět prodá, s nějakým závazným schváleným záměrem, stavebním povolením, regulačním plánem.
4. Ceny jako 60-70 milionů bych neakceptoval. Snažil bych se najít vhodnou a odpovídající směnu metry za metry, v případě částek za odkup bych se pohyboval někde maximálně do 30 milionů korun (vycházím z porovnání “objekt Vorlíček” apod.).
5. To, že investor stavební pozemky umí, jsme svědky na Otíně. Rozparcelováno má, ZTV buduje a nedivil bych se, kdyby většina pozemků již byla rezervována. A žádný hlasitější odpor, jako v případě lokality U Nádraží, se ke mě nedostal. Územní plán na Radouňce výstavbu již roky dovoluje, o vybudování ZTV se na městě již také hovořilo, tak by to byl možná i krok, jak zasíťování a prodej těchto pozemků urychlit.

Jednání bych neuzavřel s tím, že město nemá o pozemek zájem, ani by však nemělo vyplácnout 60 milionů. Město by mělo nadále vyjednávat a hledat řešení, kde všichni vyhrají, nebo alespoň, kde nebude jeden násilím poražený. Jednu takovou variantu jsem možná nastínil.

Bc. Felix Hanek

30 let, podnikatel, odhadce nemovitostí, Svobodní, Jindřichův Hradec I + člen Výboru pro územní plánování

Je mi 30 let a narodil jsem se v Jindřichově Hradci. V Hradci bydlím, podnikám a plánuji zde i nadále zůstat - stavím rodinný dům na Radouňce. Proto mi není dění ve městě lhostejné a rozhodl jsem přidat k této platformě.

Střední školu jsem absolvoval Obchodní akademii TGM, obor Ekonomické lyceum. Během studia jsem krátce provozoval vlastní e-shop. Po maturitě jsem se místo dalšího studia dal do podnikání v realitní oblasti. Prošel jsem dvěmi celorepublikovými realitními kancelářemi, přičemž na přelomu let 2016/2017 jsem nakonec zakládal vlastní místní a malou RK. Aktuálně se však živím maloobchodem - kamenné prodejny máme v Jindřichově Hradci a v Českých Budějovicích. Nemovitosti jsou však i nadále mým hobby. Jsem i příležitostný a malý realitní investor.

A jelikož jsem v roce 2015 již věděl, co mě v životě baví, podal jsem přihlášku na vysokou školu. Sice později, než většina mých spolužáků, ale přece. Jedná se o dálkové studium vysoké školy Bankovní institut v Praze, obor oceňování majetku, specializace odhadce nemovitostí. V létě 2018 budu bakalářské studium zakončovat. Tomuto zaměření se chci nadále také věnovat. Mezi mé další záliby patří rodina a kamarádi, cestování, sport a auto/moto. Jsem člověk pravicově a prozápadně orientovaný. Nemám rád ani bruselské, ani domácí byrokratické úřadování. Nesnáším totalitní režimy a podnikatelské, trh pokřivující, dotace. Jsem liberální v osobní svobodě a ekonomice, naopak konzervativní v některých dalších otázkách. Zastávám štíhlý stát a nízké daně.

Komentáře

Přidat komentář