Budeme pro město pracovat z opozice

Přátelé, Hradečáci,

 

jak jsme avizovali před několika týdny, měli jsme pro vyjednávání o sestavení nové radnice 3 scénáře, kterých jsme se chtěli držet, abychom měli co největší možnost ovlivnit a změnit věci, které nás společně trápí.

Ve scénáři číslo 1 jsme respektovali vítěze voleb ČSSD, který měl mít první možnost sestavit koaliční vedení radnice a nabídli jsme i  své ruce k dílu s tím, že nemůžeme být jen do počtu a nechat si zavřít ústa jednou lepší židlí, díky níž bychom ale nikdy žádný návrh neprosadili. Proto jsme také tento scénář opustili.

 

Ve scénáři číslo 2 jsme se následující týden, poté co ČSSD koalici nesestavilo, chopili příležitosti jako druzí na pásce a ujali se iniciativy vytvořit Koalici Změny, která by dávala největší smysl, protože by byla postavena na odbornosti jednotlivých zastupitelů a na tom, která oblast je jim nejblíže, aby se jí mohli věnovat a zároveň jsme pokryli nejvíce ze společných předvolebních témat. V tomto scénáři nám chyběl jeden hlas jednoho zastupitele, abychom sestavili novou Koalici Změny. Narazili jsme na vedení Pirátů. Ti po docela příjemné a konstruktivní schůzce dali tomuto směru stopku nesmyslnými požadavky ve stylu „rozhodli jsme se, že ze situace vytřískáme co nejvíce, takže tady jsou podmínky a kdo nám je splní, s tím půjdeme“. Nutno říci, že i samotní někteří pirátští zastupitelé byli tímto zaskočeni.

My jsme byli naopak zaskočeni nevolí ostatních potenciálních partnerů k otevřené komunikaci tak, jak jsme byli doposud zvyklí, a proto jsme kvůli šanci uspět v jednání o spolupráci souhlasili s dočasným utlumením okamžitého poskytování většiny relevantních informací veřejnosti.

 

I v průběhu „našeho“ týdne dosavadní starosta čile vyjednával dál, respektive zvyšoval tlak na ostatní, na které měl nějaké páky, aby si uvědomili, s kým by měli do jednání jít, protože pokud ne, mohlo by to pro ně mít nepříjemné důsledky. To se zprvu jevilo jako kontraproduktivní a vypadalo to spíše podepsání druhé varianty koaliční dohody. My jsme bohužel v té chvíli ještě neměli uzavřený scénář č. 2 a byli jsme ve „stand by“ modu, tedy se iniciativy ujali naši potenciální partneři z ANO jako třetí v pořadí.

Poté do Jindřichova Hradce dorazila z Českých Budějovic paní hejtmanka za ČSSD. Kraj zřizuje nemocnice a také tam posílá peníze na provoz a investice. Hejtmanem kraje Vysočina je rovněž člen ČSSD a pelhřimovská nemocnice je také závislá na dobrých vztazích se svým zřizovatelem.

Na domluvenou schůzku večer již někteří nedorazili a většiny jsme se už nedopočítali. (reakce Jana Mlčáka)

 

V této fázi jsme také cítili potřebu se opět sejít jako Hradec srdcem a rozumem + Svobodní v širším plénu, abychom si odsouhlasili návrh, který nám byl učiněn a byl pro nás podstatným kompromisem. Šlo o přistoupení dalšího partnera – SNK-ED, které předchozí léta drželo jeden pevný svazek s ČSSD. Vzhledem k tomu, že mezi jejich zastupiteli byly nové tváře, kterým šlo více o změnu než o setrvání ve starých pořádcích, jevilo se nám to jako únosný kompromis s tím, že bude šance něco změnit a posunout ve městě správným směrem. Za nás to byla poslední možná varianta ústupků, kdy už jsme se dostali zády ke zdi a dál jsme jít nechtěli, aniž bychom popřeli sami sebe a naše sliby voličům.

 

Ve snaze zůstat v křesle následně pan starosta přistoupil na požadavek rozbít tandem s Bohoušem Komínkem, který pro něj léta pracoval, a sesadil ho do pozice „ jen radního“, byť kosmeticky, protože by mu měla zůstat stejná náplň práce jen za méně peněz.

Cíl je jasný. Mít k dispozici veřejné rozpočty, jejichž čerpáním je možné zalíbit se občanům a připravit se na senátní volby. Takže se sekáním dřeva na zimu to nebude tak horké. Stejně tak se zdravotním stavem.

 

Díky Vám voličům jsme asi jako jediní výrazně uspěli ve volbách. Z nuly jsme dostali 4 mandáty v zastupitelstvu. Bohužel po zisku mandátů se další úspěch nedostavil a nepodařilo se nám je přetavit ve větší možnost naplnit Vaše přání, s čímž jsme do voleb šli, přestože už tehdy bylo některým našim členům vyhrožováno „odejitím z práce“ tehdejšími koaličními partnery ČSSD.

 

Z toho jsme smutní. Jsme smutní z nenaplněných vizí a z toho, že to bylo na dosah.

 

Dobrá zpráva je, že jsme dosáhli toho, co jsme si předsevzali. Že budeme mít přístup do zastupitelstva, kam budeme moci předkládat připravené věci, se kterými se na nás budete obracet ať už přímo nebo prostřednictvím „Mapy trápení“ na našem diskusním portálu www.HradecSrdcemARozumem.cz .

 

Neméně dobrá zpráva je, že jsme za těch pár týdnů poznali více ostatní zastupitele z ostatních stran a s radostí můžeme konstatovat, že je mezi nimi mnoho rozumných lidí, kteří také hledí více na město a jeho budoucnost než na stranické taktiky a politikaření. Také jim jde o lepší zítřky pro další generace a z toho máme dobrý pocit. Držet něco silou nemělo nikdy dlouhého trvání.

 

Třetí dobrou zprávou je, že náš „bobřík mlčení“ dnešním dnem končí, přecházíme na scénář č. 3, tj. odchod do opozice, kde budeme s KSČM jediní a budeme se snažit likvidovat Vaše trápení odtud. S čistým štítem, bez kousání si nehtů nad kompromisy. Začneme dělat opozici tak, jak si myslíme, že se dělat má. Třeba se k nám přidají další a současná „Koalice starých pořádků“ bude přece jen v něčem nová a prospěšnější Hradečákům. Možná přece jen pojede na vlně zdravého rozumu podporování věcí, které dávají smysl.

 

Děkujeme Vám všem za trpělivost a omlouváme se, že jsme to neuměli uhrát lépe.

 

Budeme rádi, když nám napíšete Vaše pocity a postřehy, jak to vnímáte Vy.

Budeme rádi, když si dnes v 16 hod uděláte čas a přijdete se podívat na první zastupitelstvo, kde se bude skládat slib a kde my máme 4 zastupitelské hlasy pro Vaše podněty.

Kandidátku jsme poskládali tak, aby žádný z nás nebyl na nikom závislý a mohl svobodně naplňovat svůj zastupitelský slib.

 


Aktualizace ze dne 12.11.2018

9.11.2018 dopoledne kontaktoval Jan Mlčák pana Chalupského, kdy mu telefonicky sdělil, že pan hejtman Běhounek není členem ČSSD a že na něj nebyl vyvíjen žádný nátlak. Více důvod, proč se nedostavil na domluvenou schůzku, nevysvětlil. Tímto bychom se chtěli omluvit za nepřesnost, pan hejtman není členem ČSSD, pan hejtman je nestraníkem za ČSSD.

Jarda Chalupský

46 let, podnikatel, ekonom, odborník na strategické řízení, zavádění změny a řízení kvality, nestraník, Jindřichův Hradec IV + člen Výboru pro rozvoj města

V Jindřichově Hradci jsem se narodil, vystudoval Gymnázium V.Nováka, následně pak hradeckou Fakultu Managementu, kde jsem tři roky vyučoval jako odborný asistent. Následně jsem pracoval v nadnárodní korporaci v Praze a na ústředí ve Spojených státech. Nyní podnikám v Jindřichově Hradci, Pelhřimově a Praze s 15ti letou zkušeností v maloobchodu. Zároveň pomáhám jako specializovaný konzultant na strategické řízení, projektového zavádění změny a řízení kvality. Jsem ženatý, mám 2 děti. V životě jsou mi blízké citáty: "Vezmi osud do svých rukou, než to za tebe udělá někdo jiný!", "Žij a nech žít", "Co se nelíbí tobě, nedělej jiným!" Mám rád všechny druhy sportu. V mládí jsem závodně jezdil na kole, nyní mne baví běh a procházky městem. Rád naslouchám lidem, kteří něco umí a něco v životě dokázali.

Baví mne inspirovat se nejlepšími zkušenostmi ze světa a zavádět je do podnikání. chalupsky.cz, facebook: chalupsky.cz

Komentáře
  1. Jan Jirka napsal:

    Tak to zkusim jeste jednou (emoce sice moc neopadly, ale pokusim se je krotit).

    Zpusob vedeni zapasu ze strany CSSD byl (pomerne necekane!) ukazkou brilantni strategie. Jejich zkuseni hraci se upomneli na sve nejlepsi sezony, vyuzili pomerne pestrou paletu hernich prvku a jejich hra vubec nebyla jednotvarna a nudna. Dokazali bleskurychle zareagovat na deni na hristi, v pripade potreby se stahli do obrany, ale nebali se ani riskovat a predvedli zajimave triky. Ze zajistene obrany rozjizdeli rychle protiutoky a dokazali z toho tezit. Rozsireni (utocne) rady na 9 clenu bylo obzvlast divacky atraktivni! Zapojili do hry prakticky vsechny hrace na hristi, pomerne prekvapive se prestali soustredit pouze na leve kridlo a hru roztahly do sirky. A ve chvili, kdy to bylo nutne, nevahali obetovat i klicoveho podhrotoveho utocnika. Na lavicku posadili nejenom sve tradicni spoluhrace zleva (coz by od nich malokdo cekal), ale (…a ted to prijde), POSADILI K NIM I PREMOTIVOVANE ROOKIES, kteri se az prilis okate hodlali ujmout vudci role v muzstvu.

    Je otazkou, co to s nastupujici generaci udela. Jejich hra v pripravnych zapasech pred rozhodujicim stretnutim divaky bavila a mnozi si od nich slibovali zmenu herniho projevu celeho tymu. V rozhodujici kvalifikaci vsak zklamali a CSSD durazne ukazala, ze se kapitanske pasky nehodla vzdat bez boje.

    Byla by asi skoda, kdyby mladici v sestave rezignovali, anebo podepsali prestupni karty. Pokud ovsem jeste nekdy chteji zabojovat o nominaci do A-tymu, musi hlavne zlepsit efektivitu. Jenom nadseni nestaci…

  2. Jan Jirka napsal:

    Pocity a postrehy? Asi nenapisu nic, co necekate: ZKLAMANI 🙁

    Mozna dokonce nejen zklamani, ale asi i nasranost (nevim jestli to tu taky cenzurujete, ale snad mi tenhle jeden peprnejsi vyraz odpustie).

    Ten vysledek je mizernej – ve „vlade“ je kazdej a mimo stojite akorat vy s komancema. Na tomhle miste radeji pro tenhle okamzik skoncim. mozna sem pridam jeste nejakej komentar az trochu opadnou emoce. Ted bych asi byl zlej…

Přidat komentář